Af: filmz-Elle | Udgivet: 2004-02-10


[h2]Kærligheden sejrer i Berlin[/h2]
Efter en noget sløj start på Berlinalens hovedkonkurrence med såvel amerikanske som europæiske skuffelser, har Richard Linklater med “Before Sunset” endelig givet en sulten presse en noget nær euforisk oplevelse. Filmen er en efterfølger til den 9 år gamle “Before Sunrise” med Ethan Hawke og Julie Delpy, der paradoksalt nok i sin tid modtog Sølvbjørnen på Berlinalen. Derfor er det også en ekstra triumf for Linklater at kunne præsentere Berlinalens publikum for denne lille 80 minutters perle, som størstedelen af publikum har set frem til med lige dele forventning og skræk.
Gode sequels kan som bekendt kun tælles på en hånd i filmhistorien. Til alt held og imod alle odds formår Linklater på bedste vis at opfylde alles forventninger godt hjulpet af de to meget veloplagte skuespillere, Hawke og Delpy. I “Before Sunrise” mødtes Hawke og Delpy en enkelt, fortryllende nat i Wien. Hun er franskmand og han er amerikaner, men på trods af dette og den efterfølgende afsked, har de aldrig glemt hinanden. Her tager “Before Sunset” naturligvis tråden op, da de to endelig mødes igen 9 år efter den skelsættende nat. Det lyder uvilkårlig som endnu en romantisk og irriterende
Meg Ryan film, men Linklater har skåret filmen helt ned til benet, så den udspiller sin handling i realtime, hvilket er blevet til 80 stramme minutter helliget to mennesker i byernes by. Det kunne let være blevet kedeligt, men den fremragende dialog, kemien mellem Hawke og Delpy samt den underspillede slutning bevirker, at man må overgive sig til denne lille varme film om livet og kærligheden.
Efter at de fleste hovedkonkurrencefilm indtil videre har behandlet tunge emner som død, prostitution og psykisk terror, rammer “Before Sunset” således plet med sin bittersøde og lette tone, der uden overlæssede symboler og klodset dialog fortæller en universel historie, der på ingen måde forfladiggøres. Den bejler med andre ord til Guldbjørnen og må betragtes som blandt favoritterne, selvom gårsdagens film tegnede konturerne af andre potentielle vindere. Italieneren Matteo Garrone beviste med “Primo Amore” at italiensk film stadig kan være med fremme blandt de førende europæiske filmnationer. Med et imponerende subtilt touch og et indlysende visuelt talent har Garrone skabt en meget ubehagelig film om et psykisk ustabil mand, der driver sin kæreste ud i spiseforstyrrelser med fatale konsekvenser til følge. Ligeledes har den spanske “El abrazo partido” (“Lost Embrace”) modtaget en del roser og gode anmeldelser. Fra et dansk synspunkt ligger “Forbrydelser” stadig ret pænt, forhåbentlig blandt top 5, men samtidig er det svært at spå om dens chancer, eftersom det selvfølgelig er juryens afgørelse alene, hvem der løber med de eftertragtede priser.

Juryformand Frances McDormand og hendes følge ser naturligvis alle pressevisninger, hvorfor undertegnede var så heldig at sidde to sæder fra hende i mandags. Mere jordnær skuespiller finder man næppe. Sikke en befrielse at se en Hollywood starlet i vandrestøvler og sygekassebriller!
Heldigvis er Berlinalen andet end hovedkonkurrence-film, hvorfor der er masser af alternativer til denne kategori. Der findes et væld af dokumentarfilm, kortfilm, retrospektive film (i år hyldes “New Hollywood 1967-1976”), lokale tyske film og et større internationalt forum. Og det er uden tvivl værd at holde øje med, for det er iblandt disse alternativer, at man finder nogle af de bedste film på hele festivalen. Således har den koreanske gyser “Tale of Two Sisters” (billedet) vakt stor begejstring og megen gru, hvilket denne anmelder kun kan skrive under på. Lad os håbe på at den finder sin vej til danske biografer. I samme kategori finder man den japanske
“Darkness Bride”, der eftersigende også skulle give en god gedigen forskrækkelse.

Således ser det altså ud for øjeblikket i Berlin. En lille amerikansk independent film slår de større eposer af banen, mens der dog stadig er håb i den danske lejr. Hvis ikke det bliver “Forbrydelser” der løber af med en statuette er der ganske givet også mulighed for de danske ungdomsfilm “Bagland” og “2 ryk og en aflevering”, der i ungdomsfilmkonkurrencen “14plus” er blevet modtaget rigtig godt. Under alle omstændigheder vil Berlinalen forhåbentlig berige os med nogle store filmoplevelser det kommende år i Danmark.

Klik her for at læse 1. del af filmz.dk på Berlin Film Festivalen.

Gravatar

#1 nakalay 20 år siden

Det lyder jo spændende :)
We've got chicken tonight. Strangest damn things. They're man made.
Gravatar

#2 El vez 20 år siden

Yay, flere asiatiske gysere! :D
"I wonder if a little rum could get this back on its feet."
Gravatar

#3 DarkLight 20 år siden

This weekend will be filled with staring out of windows while holding a glass of scotch.
Gravatar

#4 davenport 20 år siden

JA hun lyder som en ret sur so..
Min fars fætter, har bare mødt John Williams! Æh, Bæh!!

Skriv ny kommentar: