Af: Michael Andersen | Udgivet: 2003-09-27


[h2]
[/h2]
Selvom at Tobey Maguire i sommeren 2002 spillede hovedrollen i verdens 5. mest indtjende film nogensinde, “Spider-Man”, har han ingen problemer med at holde samme lave profil som han altid har gjort. Efter eget udsagn kan han gå frit rundt i hvilken som helst by uden at blive synderligt genkendt. Han har stadig en ren straffeattest, ingen tatoveringer, ingen piercinger og han spiller ikke med i noget rockband – så hvad er der egentligt galt med ham? Hvad er han for en filmstjerne – hvis man overhovedet kan kalde ham for en filmstjerne?

Når et varemærke som “Spider-Man” bliver betegnet som den virkelige stjerne – hvor meget er en filmstjerne så værd? “Harry Potter”, “Ringens Herre” og “X-Men” har alle været succesfulde uden at have gigantiske stjerner på rollelisten – og sequels uden de oprindelige stjerner er ingen hindring for at indspille et kapitel mere. “2 Fast 2 Furious” klarede sig f.eks. fint (i hvert fald økonomisk) uden Vin Diesel.

Inden de planlagte optagelser til “Spider-Man 2” gik i gang pådrog Maguire sig en rygskabe, som resultat af de hårde fysiske strabadser han var udsat for under indspilningerne af hans to tidligere film – den første “Spider-Man” og “Seabiscuit”. Optagelserne til fortsættelsen var oprindeligt planlagt til at skulle starte januar 2003, men da Maguire endnu ikke på det tidspunkt var færdig med at indspille “Seabiscuit”, valgte filmselskabet Columbia Pictures at udskyde startdatoen til april måned. Men da så Maguire bad Columbia tilpasse optagelserne efter hans dårlige ryg – og altså udsætte optagelserne yderligere – sagde filmselskabet stop. Oven i det havde han også kontroverser med instruktøren,

[h2]
[/h2]
Sam Raimi, som betød at Maguire fik sparket og måtte sande at han ikke var uerstattelig. En overgang forlød det at Jake Gyllenhaal ville overtage dragten, men efter kraftige forhandlinger med Columbia fik Maguire alligevel kæmpet sig tilbage i rollen.

Tobey Maguire fik sin filmdebut som 16-årig i “This Boy’s Life”, hvor Leonardo DiCaprio og Robert de Niro spillede hovedrollerne. Men det var først 4 år senere at man lagde mærke til ham i Ang Lee’s “The Ice Storm”, hvor han spillede en indelukket outsider – typen som han er blevet kendt for at spille. Han scorede sin første hovedrolle i “Pleasantville”, hvor han også fik sit gennembrud. Inden han gik i gang med “Spider-Man” var han også med i Curtis Hansons “Wonder Boys”.

Siden “This Boy’s Life” fra 1993 har han ikke medvirket i meget mere end et dusin spillefilm. Maguire har også startet sit eget produktionsfirma hvor han fungerer som filmproducer. Han har bl.a. produceret “Seabiscuit” og Spike Lees “25th Hour”.

Hvordan har Maguire så klaret skiftet fra hans tidlige små film til de store produktioner? Han fik engang at vide af en lærer at man kan dele film op i to kategorier: fast food og finere anretninger: ”At lave fast food-film giver flere penge, så det er svært at sige nej. Da jeg var yngre havde jeg en forestilling om at tingene var mere firkantede. Jeg var ligeglad med om jeg stod uden penge på lommen – ‘jeg er sulten, men jeg har stadig min uafhængighed i behold’, sådan tænkte jeg dengang, men ens værdier ændre sig alligevel,” forklarede han overfor nytimes.com.


[h2]
[/h2]
Med skuespillere som Maguire, som ikke kan kategoriseres som en klassisk filmstjerne, er der altid tvivl om de er i stand til at trække folk i biografen. Kommer publikum kun hvis filmen er god, eller fordi det netop er “Spider-Man”? Men på den anden side: hvor mange filmstjerner er i dag sikre navne? Tag f.eks. Brad Pitt, som er definitionen på en stor filmstjerne – men selv med hans navn på en filmplakat er det ingen garanti for kommerciel succes.

Maguire er egentligt ikke særlig interesseret i om hans navn har nogen betydning: ”‘Spider-Man’ indtjente $114 mio. på den første weekend, fordi den var ‘Spider-Man’. Hvem kan vide sig sikker på hvorfor den forsatte med at være så succesfuld. Var det pga. skuespillerne, instruktøren, historien eller USA’s tilstand på det tidpunkt?”

Harvey Weinstein, den ene af cheferne for Miramax Films, mener at Maguire var en vigtig del af filmens succes: ”Efter min menig så er en stjerne ikke kun en som er i stand til at lokke folk til; en stjerne er en som kan gøre en god film bedre. Hvis man valgte de fem forkerte skuespillere og satte dem i ‘Spider-Man’, ville man stå uden en film.”

Dem der har set Maguire optræde i forskellige tv-interviews kan godt have svært ved at adskille den offentlige Tobey Maguire fra de figurer som han spiller på film. Han kan virke fjern og nørdet. Og i følge Michael Caine, som spillede over for Maguire i “Æblemost- reglementet”, er det også hans store handicap:

”… problemet er at han er så god at man ikke lægger mærke til når han spiller. Det betyder at folk ikke vil sige: ‘Åh, han er sådan en god skuespiller’. De tror bare at han spiller sig selv,” udtalte Caine til nowtoronto.com. ”Man kan ikke se hvad der sker når maskineriet går i gang hos Maguire. Han er den stille type, og så er han også skildpadden fra skildpadde-og-hare-løbet. Han skal nok nå frem til målet. Hans venner, bl.a. Leonardo DiCaprio, er alle blevet slynget op til stjernerne, men med Maguires samlet produktion kommer han til at vinde løbet.”

Klik her for at læse anmeldelsen af “Seabiscuit”.



[h2]
[/h2]
Fredag 3/10

[li]”Barbarernes Invasion” – “Invasions barbares: Les le déclin continue”[/li]

[li]”Ghosts Of The Abyss”[/li]

[li]”Seabiscuit”[/li]

[li]”To Ryk Og En Aflevering”[/li]


[h2]
[/h2]
Tirsdag 30/9

[li]”Chicago”[/li]

Onsdag 1/10

[li]”Gangs of New York”[/li]


[h2]
[/h2]
Søndag 28/9

[li]DR.2 17.20 ”Undskyld, Vi Flygter” – “La grande vadrouille” (1966)[/li]

[li]TV.2 20.55 ”The Wedding Singer” (1998)[/li]

[li]TVD1 02.25 ”Korruptionens Mænd” – “Eight Men Out” (1988)[/li]

Mandag 29/9

[li]DR.2 20.30 ”James Dean” (2001)[/li]

[li]TV.3 21.25 ”Bad Boys” (1995)[/li]

Tirsdag 30/9

[li]TV3+ 21.45 ”Fame” (1980)[/li]

Onsdag 1/10

”Magnolia”
Med William H. Macy og Tom Cruise.

Den succesrige TV-producer Earl Partridge ligger for døden og beder sin sygeplejerske om at finde hans søn, som han ikke har set siden han forlod sin første kone. Men sønnen har ikke umiddelbart lyst til blive genforenet med den far, der svigtede ham som barn.

Quiz Kid Donnie Smith: ”I need braces!”
Avi Solomon: ”Donnie, you got struck by lightning last summer you were on vacation in Tahoe, I don’t think braces is a good idea.”
Quiz Kid Donnie Smith: ”Have you ever been struck by lightning? It hurts.”

[h2]
[/h2]
[li]TVD1 21.00 ”Magnolia” (1999)[/li]

Torsdag 2/10

[li]DR.2 23.25 ”Palookaville” (1995)[/li]

[li]Zulu 21.00 ”Kingpin: Keglernes Konge” (1996)[/li]

Fredag 3/10

[li]TV.2 22.15 ”Boiler Room” (2000)[/li]

”Livet Tur/Retur”
Med Michael Keaton og Morgan Freeman

Plattenslageren Daryl skylder penge overalt, og hans seneste kæreste ligger i koma efter en overdosis. Han søger ind på en afvænningsklinik for at skjule sig for de mange, der gerne vil have fat i ham. Opholdet skal imidlertid vise sig at blive en lærerig og livsgivende proces for Daryl.

[h2]
[/h2]
[li]TV3+ 23.05 ”Livet Tur/Retur” – “Clean And Sober” (1988)[/li]

[li]TV.2 00.15 ”Hard Eight” (1996)[/li]

Læs tidligere Ugens filmz

Skriv ny kommentar: